fbpx

Studiu de caz- chirurgie ghidată, 6 implanturi

Ghid chirurgical
Ghid chirurgical- caz clinic – Reabilitare maxilar – 6 implanturi
februarie 18, 2022
DigiRay Suceava
Un nou centru DigiRay în Suceava
aprilie 12, 2022

Situație inițială

Pacienta s-a prezentat în cabinet pentru a proteza pe implanturi edentația din cadranul III. în urma evaluării clinice și radiologice s-a recomandat schimbarea tuturor lucrărilor protetice.

Plan de tratament

Planul inițial a fost extracția dinților 16 și 28 și inserarea implanturilor în pozițiile 14, 15, 17, 24, 26, 27.

În urma evaluării CBCT-ului s-a constatat necesitatea realizării augmentarii osoase ăn zona posterioară maxilară, lifting sinusal maxilar bilateral odată cu inserarea implanturilor.

De asemenea s-au  planificat implanturi în pozițiile 46, 47, 36, 37.

Reconstrucție 3D și secțiuni paraxiale

Pentru a se asigura că implanturile dentare vor fi plasate în poziția ideală din punct de vedere estetic și funcțional, medical implantolog a recomandat inserarea implanturilor dentare cu ajutorul ghidului chirurgical.

 

Planificarea ghidului chirurgical DigiRay

Medicul specialist a efactuat scanarea digitală a arcadelor pe care a trimis-o tehnicianului dentar DigiRay, împreună cu CBCT-ul pacientului.

Odată planficată și agreată poziția și axul de inserție al fiecarui implant, tehnicianul DigiRay efectuează designul șablonului chirurgical și printarea acestuia dintr-o rășină bio-compatibilă.

Design + print ghid chirurgical

Etapa clinică

S-a relizat igienizarea pacientului și s-au recomandat analize de sange (hemoleucogramă, INR, TS, TC, Timp Quicg, TGO, TGP, Glicemie) și s-a administrat antibiotic cu o zi înainte de intervenție (Augmentin 1g/12h, per os).

Preoperator, s-au îndepărtat lucrările protetice maxilare și s-a hotarat extracția dinților 12, 13.

Medicul a verificat stabilitatea ghidului chirurgical pe dinți. Cu toate că extracțiile dinților 12, 13 și inserarea implantului în pozitia 12 nu au fost planificate în prealabil, ghidul chirurgical a avut stabilitate excelentă.

La nivelul implantului 12 s-a realizat adiție osoasă vestibulara (os bovin, os autolog 50:50 și membrană pericard fixată cu pini).

 

Care au fost avantajele chirurgiei ghidate pentru acest caz?

  • plasarea implantelor în poziția ideală din punct de vedere estetic și funcțional
  • paralelismul implanturilor
  • realizarea ferestrei pentru lifting de sinus maxilar lateral exact în dreptul viitoarelor implanturi

Ortopantomografie postoperatorie

 

Studiul de caz a fost realizat în urma colaborării dintre Dr. Drăgan Eliza DDS, PhD, M.Sc. și Tehnician Dentar Adrian Frangopol, specialist în ghiduri chirurgicale DigiRay.

BUY NOW
Pentru efectuarea radiografiilor nu este nevoie de programare
+