fbpx

Radiografia dentară în timpul sarcinii

Radiografii dentare
Cum ne pregătim pentru realizarea radiografiilor 2D și 3D?
iunie 18, 2021
Un nou centru DigiRay în Baia Mare
septembrie 22, 2021

Care sunt riscurile radiografiei dentare în timpul sarcinei?

Fie că suntem conștienți sau nu, zilnic suntem expuși radiațiilor. Ele pot provenii din surse naturale de la pământ, plante, alimente, spațiul atmosferic sau surse artificiale (monitoare PC, TV, telefoane mobile, antene, linii de înalta tensiune etc.) și nu le putem evita.

În stomatologie sunt utilizate radiațiile ionizante, razele X pentru a oferi un diagonostic corect. Radiografiile dentare sunt investigații imagistice non-invazive și nedureroase. Acestea sunt extrem de importante pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor dentare.

Radiografia dentară nu este contraindicată în timpul sarcinii. Cel mai important lucru care trebuie făcut este să informați medicul stomatolog de faptul că sunteți însărcinată. Acesta vă va recomanda să optați pentru efectuarea radiografiilor dentare digitale, fiind astfel expusă unei cantității reduse de radiații.

Radiografia digitală, se realizează foarte rapid. Aparatul se rotește în jurul corpului timp de aproximativ 10 secunde. Cantitatea de radiații la care sunteți expusă este foarte mică.

Înainte de poziționarea la aparatul de radiologie, veți fi rugată să îndepărtați de la nivelul capului și gâtului toate obiectele metalice: cercei, lant, agrafe, ochelari etc.

Pe parcursul investigației radiologice veți purta echipament de protecție din plumb. Echipamentul de protecție acoperă și zona abdominală, copilul fiind astfel în siguranță.

Veți fi rugată să vă țineti cu mâinile de mânerele aparatului iar asistentul radiolog vă va poziționa capul corespunzător, după care veți fi rugată să rămâneți nemișcată.

Radiografia dentară în primul trimestru de sarcină

Deși dozele de radiații la care sunteți expusă în timpul unei radiografii sunt foarte mici, acestea nu sunt recomandate în primul trimestru de sarcină, atunci când se dezvoltă organele copilului.

Îmi poate afecta sarcina o radiografie dentară?

Expunerea la o cantitate scăzută de radiații nu crește riscul apariției anomaliilor fetale sau pierderilor de sarcină, de aceea, în cazul în care medicul stomatolog îți recomandă o radiografie dentară desi ești însărcinată, nu îți face griji, nu vei supune copilul niciunui risc.

Există riscuri în cazul radiografiilor dentare în perioada alăptării?

Așa cum radiografia dentară în timpul sarcinii nu presupune riscuri, aceasta nu te expune niciunui risc nici în perioada de alăptare.

Cu toate acestea, este foarte important să anunțați medicul stomatolog pentru a vă putea da cele mai potrivite sfaturi.

În centrele de radiologie DigiRay suntem dedicați să oferim pacienților noștri cele mai sigure și confortabile experiențe posibile. Din acest motiv toate centrele noastre de radiologie sunt dotate cu aparatură radiologică digitală de ultimă generaţie, care respectă principul ALARA (As Low As Reasonably Achievable).

Unde pot efectua radiografii dentare digitale?

Te așteptăm cu drag în centrele de radiologie și tomografie dentară DigiRay! Iți garantăm cele mai clare imagini și cea mai mică doză de radiații. Alege cea mai apropiata locație DigiRay

 

 

BUY NOW
Pentru efectuarea radiografiilor nu este nevoie de programare
+