fbpx

GHID PRACTIC pentru pacienți: Cum să te pregătești pentru o radiografie dentară

set ortodontic complet la DigiRay
Set ortodontic complet: din ce este format și ce rol are fiecare investigație
ianuarie 9, 2025

Close up of dental x ray on digital tablet screen in hand of orthodontists with ppe suits. Device with modern technology used for professional oral care protection and consultation

Radiografiile dentare sunt o parte esențială a diagnosticării în stomatologie. De obicei medicul stomatolog poate cere o radiografie dentară pentru a înțelege mai bine starea danturii tale și pentru a putea stabili cel mai bun tratament. De aceea, este important ca pacienții să fie bine informați în ceea ce privește procedurile de imagistică dentară. Aceste proceduri nu sunt complexe, dar o bună informare poate transforma tot procesul în ceva simplu și plăcut pentru orice pacient.

Descoperă mai jos cum să te pregătești eficient înainte de a realiza o radiografie dentară:

1.Discută cu medicul tău stomatolog

Recomandările pentru radiografii dentare vin de regulă din partea medicilor stomatologi. Astfel că, atunci când primești recomandarea este un moment bun de a pune diverse întrebări pentru a te lămuri în legătură cu investigația de radiologie dentară de care ai nevoie.

2.Caută informații pe cont propriu

Dacă după discuția cu medicul specialist ai rămas cu câteva întrebări sau nu ai înțeles pe deplin tot, atunci poți căuta și singur pe internet anumite informații. Asigură-te că alegi surse de informare de încredere, unde informația este veridică. Un bun exemplu este site-ul nostru, unde ai secțiunea Pentru pacienți, unde poți găsi mai multe informații despre investigațiile de imagistică dentară.

3.Îndepărtează obiectele metalice

O măsură de protecție împotriva radiațiilor esențială este îndepărtarea obiectelor metalice din partea superioară a corpului. Înainte de radiografie, va trebui să îndepărtezi orice bijuterii sau obiecte metalice (cercei, coliere, brățări) care ar putea să interfereze cu rezultatele imaginii. De asemenea, dacă porți proteze dentare detașabile, va trebui să le scoți înainte de investigație.

4.Alege o ținută adecvată

Pe lângă îndepărtarea accesoriilor metalice, alege și îmbrăcăminte simplă, fără fermoare sau nasturi metalici. Aceste obiecte ar putea afecta calitatea imaginii radiografiei.

5.Protecția în timpul radiografiei

În timpul procedurii, ți se va pune un șorț de plumb pentru a-ți proteja corpul de radiațiile care nu sunt direcționate spre zona dentară. Asigură-te că îl porți corect. Șorțul trebuie să rămână pe umeri, astfel încât să protejeze zona pieptului și să acopere glanda tiroidă.

6.Primirea rezultatelor

După realizarea procedurii, care durează doar câteva secunde, vei primi rezultatele pe loc, dacă este vorba de radiografii 2D și tomografii dentare. Rezultatele se primesc atât în format fizic, pe film, la cerere, cât și în format digital.

7.Cât de des este recomandat să faci o radiografie dentară

În funcție de starea sănătății tale orale și de recomandările medicului, radiografiile pot fi realizate anual sau mai rar. Medicul tău va decide frecvența în funcție de necesitățile tale specifice.

 

Unde poți realiza o radiografie dentară

Rețeaua națională de radiologie și tomografie DigiRay este prezentă la nivel național. În momentul actual avem 31 de centre, dispuse în 19 orașe din România. Descoperă întreaga listă de centre DigiRay și alege-l pe cel mai apropiat de tine. Îți oferim o gamă variată de servicii de imagistică dentară de înaltă calitate.

Program

Luni – Vineri: 08:00 – 19:00

Sâmbătă: 09:00 – 12:30

Duminică: închis

 

DigiRay: rețeaua ta One Stop Scanning Shop cu rezultate de imagistică dentară de înaltă precizie!

 

Sursă foto: freepik.com

BUY NOW
Pentru efectuarea radiografiilor nu este nevoie de programare
+