fbpx

Ghid chirurgical- caz clinic- Reabilitare maxilară – 2 implanturi dentare

Radiografie DigiRay Bucuresti
Servicii de imagistică dentară moderne și sigure în București
decembrie 19, 2022
Ce sunt radiațiile X?
ianuarie 30, 2023
Ghid chirurgical DigiRay

Situație inițială

Pacienta s-a prezentat în cabinet pentru a schimba lucrarea protetică maxilară, întrucat nu era mulțumită de aspectul estetic.

În urma evaluării clinice și radiografice (Ortopantomografie și CBCT inițial) medicul specialist decide că este necasară extracția dinților 12, 11, 22, 16, 36, 46.

Plan de tratament

Grosimea corticalei vestibulare în zona frontală impune adiția vestibulară și postextracțională (xenogrefă bovină: os autolog 1:1, membrană pericard) și inserarea implantelor dentare în etapa a doua, după 6 luni.
Planul de tratament a fost să se reabiliteze implanto-protetic zona frontală maxilară 12 – 22, 16 și 36, 46.

Lucrările conjuncte din zonele laterale au fost, de asemenea, înlocuite.

Planificarea ghidului chirurgical DigiRay

Împreună cu pacienta,  s-a optat pentru inserarea implantelor dentare cu ajutorul ghidului chirurgical DigiRay, pentru a plasa implantul în poziția protetic ideală și pentru a putea realiza coroane înșurubate pe implant.

Medicul implantolog (DR. Eliza Drăgan) a realizat scanarea digitală a arcadelor și ocluzia pacientului și împreună cu tehnicianul dentar, specialist în ghiduri chirurgicale (TD. Frangopol Adrian) au realizat în softul 3Shape suprapunerea fisierului .stl al amprentei digitale peste fisierul .dcm de la CBCT. S-a planificat individual poziția și axul de inserție.

Etapa clinică – protocol chirurgical

Protocolul chirurgical indică inserarea a trei implanturi dentare atunci cand lipsesc patru dinți frontali maxilari.
În urma planning-ului, datorită poziționării canalului nazo-palatin, medicul implantolog a optat pentru inserarea a două implanturi în pozițiile 12, 22. Inserarea unui al treailea implant dentar ar fi dus la compromisuri din punct de vedere estetic și chirurgical.

S-a verificat stabilitatea ghidului chirurgical pe dinți. Șablonul chirurgical a avut sprijin dentar și a oferit stabilitate excelentă.

 

Implanturile nu au fost incarcate imediat. S-a realizat o lucrare protetică provizorie pe dinții vecini la distanța de creasta (medic stomatolog protetician DR. Anca Popa și TD. Adi Gherman).

Avantajele realizarii interventie cu ajutorul ghidului chirurgical DigiRay au fost:

  • Plasarea implantelor în poziția protetic ideală
  • Paralelismul implantelor
  • Planning-ul preoperator a ajutat să se evalueze spațiul mezio-distal și prezența canalului nazo-palatin la nivelul câmpului operator, astfel încât s-a luat decizia corectă de a insera 2 implanturi dentare pentru a obține rezultate estetice și funcționale optime. Fară acest planning, decizia intraoperatorie poate fi subiectivă.

Studiul de caz a fost realizat în urma colaborării dintre DR. Drăgan Eliza DDS, PhD, M.Sc., DR. Anca Popa, medic stomatolog protetician, TD. Adi Gherman și TD Adrian Frangopol.

 

 

BUY NOW
Pentru efectuarea radiografiilor nu este nevoie de programare
+