fbpx

Caz clinic- Restaurare All-on-4 utilizând ghidul chirurgical DigiRay

Caz clinic- Restaurare All-on-6 – utilizând ghidul chirurgical DigiRay
noiembrie 10, 2020
Caz clinic- Inserarea implanturilor în zona 45 și 47, intervenție ghidată, minim-invazivă
noiembrie 24, 2020
Caz-clinic--Restaurare-All-on-4-utilizând-ghidul-chirurgical-DigiRay-

Caz-clinic--Restaurare-All-on-4-utilizând-ghidul-chirurgical-DigiRay-

Informații despre caz

Pacienta în vârstă de 59 de ani, s-a prezentat în cabinetul medicului stomatolog cu scopul unei reabilitări orale complete. Situația inițială:
– o lucrare fixă metalo-acrilică inestetică, având 11 elemente ancorate pe  șapte dinți stâlpi, cu retracții parodontale în dreptul zonei frontale a lucrării conjuncte;
-prezența unor extensii distalea protezării conjuncteatât la maxilar, cât și la mandibulă;
– mobilitate a dinților superiori susținători ai lucrării fixe, cugrad II sau III, cu excepția lui1.3 și 2.1;
– mobilitate a întregului grup frontal inferior;
– parodontite periapicale multiple și halistereză în urma unei parodontopatii marginale lent progresive, cu o densitate osoasă care variază între 400-550 indici Hounsfield, adică os în preponderență D3 și D4.

radiografie initiala

Fig 1

După examinarea completă a pacientei, medicul a decis să îi realizeze un CBCT la întreaga arcadă superioară pentru a exclude patologii ale sinusurilor maxilare, în special a îngroșării membranei Schneider peste limita care ar permite un sinus-graft în condiții optime.

Am decis de comun acord că planul protetic va consta în transformarea lucrării fixe deficitare într-una fixă pe implanturi (overdenture sau fixă). Tipul lucrării protetice finale, depinzând de distanța dintre creasta osoasăși planul ocluzal poate fi, după clasificarea Prof. Misch FP-3 sau RP-4.

Paraclinic, medicul a trimis pacienta într-un laborator de analize hematologice, iar buletinul de analize a cuprins:
1.Un volum limfocitar la limita superioară
2.Timpul Quick, INR –valori normale
3.Glucoza preprandial matinal, la limita superioară, 113 mg/dL
4.Calciu seric total –valori normale
5.LDH, Creatinină, Bilirubină –valori normale
6.Fosfatază alcalină –valori normale
7.Sodiu și potasiu –valori normale

Cum a debutat tratamentul?

Tratamentul a debutat cu asanarea întregii cavități orale.

La un interval de 4 luni s-au realizat două sinus-linfting-uri, începând cu cadranul II și apoi cadranul I.
Particularitatea în acest caz fiind un sept intrasinusal în cadranul I care a dus la alegerea unei tehnici de fenestrare a peretelui lateral sinusal, imediat deasupra arterei alveolare postero-superioare.
Biomaterialele utilizate : A-PRF + xenograft cross-linked de origine bovină.
Fiecare dintre cele 2 sinus graft-uri au fost precedate de recomandări preoperatorii, postoperatorii cât și o schemăde tratament.

Workflow

În urma colaborării cu tehnicianul dentar DigiRay medicul stomatolog a urmărit un plan de elaborare a unui ghid-chirurgical pe suport osos, în premieră, realizat prin segmentareape în STL a imaginilor CBCT din OnDemand 3D pe baza osteodensitometriei.
Din cauza densităților osoase mici, realizarea bazei ghidului a întâmpinat dificultăți deoarece exista riscul unei discrepanțe între ghid și creastă osoasă intraoperator, însă această eroare a fost redusă prin faptul că tehnicianul s-a raportat la o densitate osoasă mai mare, cât și intraoperator prin reducerea cu 1-2 mm a marginii crestei.

Oferta osoasă, dimensional, atât vertical, cât și orizontal i-a permis tehnicianului să realizeze o simulare în OnDemand 3D cu 4 implanturi Alpha-Bio (IH -SPI), cele distale angulate la 30 grade spre mezial, astfel încât să  se evite peretele anterior al sinusului.

Care au fost particularitățile acestui caz clinic?

Particularitatea acestui caz a fost stabilirea de comun acord a realizării celor 2 ghiduri chirurgicale pentru a minimaliza erorile de amplasare pe câmp a ghidului final. Modalitatea este reprezentată de confecționarea unui prim ghid care avea ca reper resturile radiculare 1.3/2.1.Pinii de stabilizare au fost amplasați în această primă etapă, apoi au urmat extracțiile, regularizarea crestei cu o freză cu spire puține pentru a evita supraîncălzirea osului la frezaj și în final amplasarea și adaptarea poziției ghidului final.

Implanturile dentare  au fost inserate cu un torque de 45 Nm, pană la 3-4 spire supracrestal, după care s-a folosit cheia dinamometrică până la inserare subcrestală manual, având în vedere osul D3/D4. Sistemul In2Guide™ Universal kit folosit pentru orientarea frezărilor osoase prin ghid, este amintit într-un studiu recent publicat concluzionând că nu există devieri axiale sau lateralerelevante între sistemul cu cilindri de orientare amplasați în ghid versus ”non-sleeve”.

În concluzie, cheile de orientare a frezării sunt extrem de utile, mai ales fiindcă pot fi schimbate la diametre externe și interne foarte facil.
O altă particularitate a cazului este realizarea unui labou ligaturat în două puncte palatinal, pentru a putea câștiga încă o mână de lucru, incizia crestală ocolind nervul nazopalatin printr-o buclă incizională spre vestibular. Atrofia exagerată a crestei amplasează canalul nazo-palatin spre vestibular în funcțiede gradul resorbției și individualitatea anatomică.

S-au realizat două membrane A-PRF și s-au amplasat peste situl implantului inserat în dreptul 1.3 după ce în prealabil s-a adiționat xenograft situl pericervical implantar. Implantul SPI angulat corespunzător 1.3 a fost inserat postextracțional, la fel și 2.1.

Nu a existat patologie periapicală la dinții extrași intraoperator, fapt care ar fi putut crește procentual rata de eșec a osteointegrării.
Pacienta s-a prezentat de trei ori post-operator, nu există dehiscențe, edem tranzitoriu și la 11 zile medicul a eliminat firele de sutură, polipropilenă monofilament 5/0.

 

 

CBCT postoperator este următorul:

Caz clinic- Restaurare All-on-4 utilizând ghidul chirurgical DigiRay

Caz clinic- Restaurare All-on-4 utilizând ghidul chirurgical DigiRay

Caz clinic- Restaurare All-on-4 utilizând ghidul chirurgical DigiRay

Studiul de caz a fost realizat în urma colaborării dintre Medic Implantolog Pascu Claudiu și Tehnician Dentar Adrian Frangopol, specialist în ghiduri chirurgicale DigiRay.

Te confrunți și tu cu un caz challenging?

Îți dorești predicitibilitate, precizie, siguranță și confort pentru pacientul tău?

Contactează-ne pentru a discuta despre ghidul chirurgical potrivit pentru cazul la care lucrezi.
Email: laborator@digiray.ro

BUY NOW
Pentru efectuarea radiografiilor nu este nevoie de programare
+