Tehnologia digitală oferă posibilitatea realizării unui șablon chirurgical fabricat din rașină bio-copmatibilă, cu ajutorul căruia implantul dentar poate fi plasat fără incizii, cu maximă precizie și siguranță.
Ghidul chirurgical îi permite medicului stomatolog, în baza imaginilor furnizate de scanner-ul dentar intraoral și al CBCT-ului, să realizeze intervenția chirurgicală exact cum a fost planificată în prealabil, obținând astfel cele mai bune rezultate.
Mai multe detalii despre avantajele ghidului chirugical găsiți în acest articol.
Pacientul în vârstă de 59 de ani este foarte anxios în legătură cu intervențiile chirurgicale. “Am mare oroare de incizii și suturi” declară chiar el. Acesta necesită inserarea a două implanturi dentare, în zona 45 și 47. (Fig 1.1, 1.2).
În urma discuției avute cu pacientul, în timpul căreia i-au fost explicate avantajele intervenției chirugicale ghidate, acesta a optat pentru o procedură minim invazivă cu ajutorul ghidului chirurgical DigiRay.
Medicul a efectuat scanarea optică a modelului inferior pe care a trimis-o tehnicianului dentar DigiRay, împreună cu CBCT-ul pacientului.
Împreună au planificat poziția finală a implantelor pentru plasarea flapless a celor două implanturi în poziția 45 și 47
.
După confirmarea și agrearea poziției finale a fiecărui implant împreună cu medicul curant, tehnicianul DigiRay efectuează designul șablonului chirurgical și printarea acestuia dintr-o rășină bio-compatibilă.
Ulterior, tehnicianul editează protocolul și secvența de frezare conform sistemului de implanturi și trusei chirurgicale folosite de către medic și îl trimite prin email medicului curant.
Acest protocol scris conține toate detaliile necesare medicului pentru a duce la bun sfârșit planul de tratament stabilit anterior cu tehnicianul dentar. (Fig. 3.1)
În timpul intervenției chirurgicale medicul a asigurat stabilitatea șablonului chirurgical cu ajutorul pinilor de ancorare. Acesta a urmat secvențele de forare până la freza de 2.0 diametru.
Medicul a îndepărtat ghidul chirurgical și a continuat forarea cu trusa pe care o folosește în mod uzual.
Aceasta etapă a decurs ușor deoarece neoalveola viitorului implant era deja forată în os și a inserat cu ușurință implanturile dentare. (Fig. 4.1, 4.2, 4.3, 4.4)
Pacientul a fost extrem de mulțumit pentru că disconfortul post-operator a fost minim, fără dureri, fără tumefiere și fără fire de sutură.
Intervenția are o durată de timp mult mai mică și este atraumatică. Papilele interdentare sunt păstrate intacte iar viitoarea lucrare protetică se realizează mai ușor datorită paralelismului dintre implanturi.
Marele avantaj al folosirii ghidului chirurgical în acest caz a fost crearea unui confort psihic pentru pacient. Nu a fost nevoie de fire de sutură, disconfortul post-operator a fost minim, fără dureri, fără tumefiere.
Studiul de caz a fost realizat în urma colaborării dintre Dr. Ocoș Sanda și Tehnician Dentar Adrian Frangopol, specialist în ghiduri chirurgicale DigiRay.
Pacienții tăi sunt anxioși legat de intervențiile chirurgicale pentru implanturile dentare? Propune-le utilizarea ghidului chirurgical DigiRay pentru o intervenție minim invazivă, fără durere, fără suturi.
Contactează-ne pentru a discuta despre cazul la care lucrezi: laborator@digiray.ro