Ghidul chirugical este un dispozitiv medical, un șablon fabricat dintr-o rășină biocompatibilă, realizat în urma investigațiilor radiologice digitale de tip CBCT și scanării intraorale.
DigiRay este unica rețea de clinici de radiologie din România care furnizează ghiduri chirurgicale printate 3D pentru toate sistemele de implanturi.
Informații despre caz
Pacientă în vârstă de 57 de ani cu edentație totală, refuză categoric o proteză totală. (Fig 1.1)
În urma discuției cu pacienta și după analiza CBCT-ului, medicul a decis să opteze pentru o restaurare All-on- 6.
Pentru a putea obține paralelismul implantelor și pentru ca intervenția chirurgicală să nu fie traumatizantă, medicul stomatolog a optat pentru un ghid chirurgical DigiRay.
Cu toate că nu era posibilă intervenția complet flapless deoarece în hemiarcada 2 era necesară atât modelarea osului alveolar cât și o adiție osoasă, utilizarea ghidului chirurgical a fost cea mai sigură soluție.
Workflow
Medicul a efectuat scanarea optică a modelului superior pe care a trimis-o tehnicianului dentar DigiRay, împreună cu CBCT-ul pacientei. Împreună au planificat poziția finală a fiecarui implant în plan mezio-distal, vestibulo-oral precum și adâncimea la care vor fi inserate implantele dentare. (Fig. 2.1, 2.2, 2.3, 2.4)
După confirmarea și agrearea poziției finale a fiecărui implant împreună cu medicul curant, tehnicianul DigiRay efectuează designul șablonului chirurgical și printarea acestuia dintr-o rășină bio-compatibilă (Fig 3.1)
Ulterior, tehnicianul editează protocolul și secvența de frezare conform sistemului de implanturi și trusei chirurgicale folosite de către medic și îl trimite pe email medicului curant.
Acest protocol scris conține toate detaliile necesare medicului pentru a duce la bun sfârșit planul de tratament stabilit anterior cu tehnicianul dentar. (Fig. 4.1, 4.2, 4.3 4.4).
Etapa clinică
Intervenția chirurgicală s-a desfășurat în două faze.
Prima fază de chirurgie ghidată și a doua de chirurgie neghidată datorită necesității de a modela osul alveolar la inserarea implantelor din pozițiile 21 și 23 și de a face o adiție osoasă la inserarea implantului din poziția 25. (Fig 5.1, 5.2, 5.3, 5.4)
Faza a doua a decurs mult mai ușor deoarece neoalveolele viitoarelor implanturi erau deja forate cu ajutorul ghidului chirurgical.
Medicul a asigurat stabilitatea șablonului chirurgical cu ajutorul pinilor speciali, apoi a urmat secvențele din raportul chirurgical de decupare a gingiei, folosirea frezei inițiale si forare până la freza de 2,0 diametru.
Medicul a îndepărtat ghidul chirurgical și apoi în hemiarcadă a inserat cele trei implaturi flapless.
În hemiarcada 2 a ridicat un lambou pentru a efectua intervențiile pe osul maxilar.
Concluzii
Marele avantaj al folosirii ghidului chirurgical în acest caz a fost inserarea celor 6 implanturi în poziția optimă în ceea ce privește paralelismul lor dar și în funcție de cantitatea și calitatea osului maxilar. Un alt atu al utilizării ghidului chirurgical, este vindecare mai rapidă, intervenția chirugicală fiind minim-invazivă.
Studiul de caz a fost realizat în urma colaborării dintre Dr. Ocoș Sanda și Tehnician Dentar Adrian Frangopol, specialist în ghiduri chirurgicale DigiRay.
Urmărește-ne pe blog și social media pentru a rămâne la curent cu toate cazurile clinice la care luăm parte.