Radiografie dentara - digiray.ro
Radiografie dentara

Contact / Orar Centre

Teleradiografia de profil sau radiografia cefalometrica este un examen indispensabil in ortodontie si este indicat atunci cand se doreste aplicarea unui aparat ortodontic sau corectarea profilului osos si a muscaturii pacientului. De asemenea, acest tip de radiografie se foloseste si in chirurgia maxilo-faciala, in depistarea fracturilor si patologiei la nivelul masivului cranio-facial.

Radiografia dentara de status bi-maxilar cuprinde intreaga cavitate bucala si se efectueaza pe fiecare zona in parte. Aceasta este detaliata pe grupe de dinti in incidente retroalveolare si bite-wing.

Radiografia dentara panoramica ofera medicului o privire de ansamblu a dentitiei pacientului si a elementelor anatomice maxilo-faciale inconjuratoare. Pentru a avea o imagine completa a cazului pe care il trateaza, aceasta radiografie se realizeaza inainte de orice tratament stomatologic. Probleme ce se pot  depista sau evalua cu ajutorul acesteia: posibile leziuni inflamatorii sau dinti neerupti, structura osoasa de sustinete, articulatiile temporo-mandibulare, vizualizarea molarilor de minte, posibile fracturi osoase maxilare sau mandibulare.

Pentru a evidentia dintele in intregime, la dimensiuni reale (coroana, radacina si osul) se realizeaza radiografia retroalveolara pentru un dinte, sau un grup de doi maxim trei dinti.


Radiografia retroalveolara este recomandata, de obicei, in tratamentele parodontale, chirurgicale, endodontice, pentru vizualizarea radacinii sau a coroanei dintelui.


Obiectivul radiografiei bitewing este de a depista cariile interdentare sau pe cele care se formeaza sub lucrari. Aceasta se realizeaza pentru a observa punctele sau suprafetele de contact dintre coroanele dintilor posteriori adiacenti sau conturul osului alveolar. Pe acelasi film sunt surprinse atat coroanele dintilor superiori cat si a celor inferiori.

Radiografia panoramica sau (ortopantomografia) este o evaluare initiala in cadrul tratamentului stomatologic, ce permite medicului vizualizarea in ansamblu a dentitiei si a elementelor maxilo-faciale inconjuratoare (oasele maxilare, mandibula, sinusul maxilar, articulatiile temporo-mandibulare).

Cand este indicata realizarea unei radiografii panoramice?

- In cadrul tratamentelor protetice (proteze fixe sau implanturi, aplicarea de punti dentare), evaluarea leziunilor osoase sau dento-parodomtale;
- In ortodontie, pentru conceperea planului de tratament cu ajutorul aparatului dentar; in aceasta situatie. radiografia panoramica este fundamentala in formularea unui diagnostic corect;
- In pedodontie, pentru vizualizarea mugurilor dintilor permanenti, pentru depistarea anomaliilor de pozitie sau numar a dintilor temporari sau permanenti, intarzierea aparitiei unor dinti pe arcada sau chiar absenta acestora din pricina unei anodontii, dinti inclusi, etc.;
- Afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare, vizualizarea fracturilor osoase, vizualizarea molarilor de minte;

Care sunt avantajele procesului nostru de realizare al radiografiei panoramice?

- Cea mai inalta calitate a imaginilor radiologice;
- Doza minima de radiatii (cu pana la 90% mai putine);
- Personal profesionist care ofera toate informatiile necesare pacientului;

La finalul realizarii radiografiei panoramice, pacientul va primi imaginea pe film, iar medicul referant va primi investigatia prin e-mail, sau in app. digiray in format digital high-definition.

Este radiografia dentara periculoasa pentru organism?

Uneori, pacientii sunt reticenti la efectuarea unei radiografii dentare, din cauza expunerii la radiatii. Aceasta temere insa este nefondata, deoarece este demonstrat de mult timp prin studii stiintifice numeroase ca expunerea la radiografiile dentare nu afecteaza starea de sanatate a pacientului Dozele de radiatii in timpul expunerii sunt la un nivel atat de scazut incat sunt comparabile cu fondul natural de radiatii. Datorita noii tehnologii MDS (Soredex MiniDose) pe care noi o folosim in centrele noastre de radiologie, doza de radiatii este redusa la minimum, iar calitatea imaginilor radiologice ramane in continuare ireprosabila. Pentru a afla mai multe informatii despre radiatii, accesati: https://digiray.ro/pentru-pacienti/despre-radiatii.html

Ce afectiuni pot fi descoperite in urma unei radiografii dentare la adulti?
•    Carii interdentare sau situate sub obturatii;
•    Infectii sau inflamatii ale pulpei dentare si intra-osoase;
•    Boala parodontala;
•    Traumatisme si/sau prezenta corpilor straini;
•    Pregatirea si fixarea implanturilor, a protezelor sau a aparatelor ortodontice;
•    Patologii complexe cum ar fi chisturi, tumori sau anomalii de dezvoltare;

Ce afectiuni sau dezvoltari se pot identifica cu ajutorul radiografiei dentare la copii?
•    Carii dentare;
•    Dintii in curs de eruptie;
•    Daca exista suficient spatiu la nivelul oaselor maxilare pentru intreaga dentitie;
•    Dinti opriti in eruptie sau dinti supra-numerari;
•    Fracturi/luxatii  dentare sau osoase;
•    Mugurii molarilor de minte si pozitia de eruptie a acestora

Cat de des este recomandata efectuarea radiografiei dentare?
Frecventa radiografiilor dentare se decide in functie de istoricul medical al pacientului. Un adult fara probleme clinice, poate efectua o radiografie la 2-3 ani. Persoanele care au insa un risc crescut de formare a cariilor, boli dentare sau antecedente de tratament stomatologic extinse trebuie sa efectueze o radiografie dentara la un interval de 6-18 luni.

In cazul copiilor fara nicio problema clinica, se recomanda ca radiografia dentara sa se efectueze o data la 1-2 ani, iar celor predispusi la afectiuni dentare se recomanda ca radiografia sa se efectueze la un interval de 6-12 luni.

Radiografia dentara este solicitata de catre medicul dentist pentru vizualizarea unor posibile afectiuni ale dintilor si tesuturilor inconjuratoare. Acestea NU pot fi diagnosticate fara o astfel de investigatie. Radiografiile dentare sunt eliberate atat pe film radiologic, cat si in format digital, prin e-mail sau pe CD.

Cum arata o radiografie dentara?
O radiografie dentara arata ca negativul unei fotografii. Cu alb sunt redate structurile mai dense (structuri radio-opace), cu tonuri gri sunt redate tesuturile de densitate mai mica, iar cu negru e redata lipsa de substanta dentara sau osoasa (structurile radiotransparente).

radiografie dentara cluj

Care sunt radiografiile dentare cele mai importante?
Cele mai utilizate radiografii in medicina dentara sunt: radiografia panoramica, radiografia retroalveolara, bitewing, statusul bi-maxilar, teleradiografia de profil si tomografia computerizata (CBCT). Pentru a citi mai multe informatii despre fiecare tip de radiografie in parte, iti recomandam sa intri pe: https://digiray.ro/pentru-pacienti/despre-tipurile-de-radiografii-dentare.html

Pentru efectuarea acestor radiografii dentare in Cluj-Napoca, va asteptam la centrele DigiRay din:
•    str. Observatorului 1-3, Zorilor;
•    str, Primaverii nr. 2, Manastur.

1. Radiografia digitala panoramica

Radiografia panoramica (Ortopantomografia) furnizeaza medicului o imagine de ansamblu a dentitiei si a elementelor anatomice maxilo-faciale inconjuratoare. Aceasta radiografie se realizeaza inainte de orice tratament stomatologic, astfel incat medicul sa aiba o imagine completa a cazului pe care il trateaza, sa evalueze posibile leziuni inflamatorii sau dinti neerupti, structura osoasa de sustinere, articulatiile temporo-mandibulare, sa vizualizeze molarii de minte, rapoartele dintilor cu repere anatomice invecinate (nerv alveolar, sinus maxilar) sau posibile fracturi osoase maxilare sau mandibulare.

radiografie panormaica

xrayCe sunt radiatiile?

Radiatia reprezinta energia emisa de o sursa si transmisa prin spatiu sub forma de unde sau particule. Cantitatea de radiatii la care sunteti expusi pe parcursul anului este intre 2000 – 4500 µSV, in functie de zona de pe glob in care traiti (Fondul Natural de Radiatii). Aceasta vine de la pamant, plante, alimente, spatiul atmosferic si alte surse artificiale (monitoare PC, TV, telefoane mobile, antene, linii de inalta tensiune, etc.) 

Doza de radiatii de fond

Dozele de radiatii la care un pacient este expus in timpul unei radiografii panoramice sunt foarte reduse, echivalente cu fondul natural de radiatii la care susntem expusi intr-o singura zi, adica 10 µSV. Cu cea mai noua tehnologie MDS (Soredex MiniDose), doza de radiatii este redusa la minimum, iar calitatea imaginilor radiologice ramane in continuare ireprosabila. Astfel, pacientul este expus la UN NIVEL FOARTE SCAZUT DE RADIATII, iar medicul beneficiaza de informatii pretioase pentru un diagnostic precis, pe baza unor imagini de inalta rezolutie si claritate. Aparatele din dotarea DigiRay provin de la leaderi in domeniul imagisticii dentare, produse inovative de inalta calitate.

Este indicat pentru copii sa faca radiografii dentare?

Deoarece dantura copiilor este in continua dezvoltare, este important sa se faca examinari periodice la indrumarea medicului stomatolog. Aparatele de radiologie utilizate in cadrul centrelor DigiRay sunt dotate cu programe imagistice pentru copii, cu doze de radiatii minime.

Pot face radiografii dentare daca sunt insarcinata sau alaptez?

Radiografiile dentare digitale si tomografiile 3D CBCT au un nivel foarte scazut de radiatii, asadar, acestea nu vor afecta embrionul in niciun fel. O femeie insarcinata expusa profesional poate incasa o doza de radiatii de 1000 µSV (echivalentul a 100 rx panoramice) fara ca acest lucru sa prezinte risc asupra sarcinii. Cu toate acestea, recomandam efectuarea radiografiilor dentare doar in situatii in care este absolut necesar.

La DigiRay suntem dedicati sa le oferim pacientilor, nostri cele mai sigure, confortabile experiente posibile.
Radiografiile de calitate sunt cruciale in pastrarea starii dumneavoastra de sanatate. Va asiguram ca facem tot posibilul sa va mentinem sanatosi prin respectarea principiului ALARA (As Low As Reasonably Achievable).
Va rugam nu ezitati sa ne puneti intrebari sau sa discutati cu noi ceea ce va preocupa.

radiatii1
radiatii2
radiatii3

Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna experienta de vizitare. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.
Mai Mult...