Intebari si raspunsuri Digiray - digiray.ro
FAQ

Contact / Orar Centre

Ce este tomografia computerizata (CBCT)?

CBCT-ul este un nou mod de examinare radiologica cu raze X si care produce imagini tri-dimensionale ale zonei dentare sau maxilo-faciale. Are si denumirea de Tomografie Digitala Volumetrica (TDV).

De ce mi s-a recomandat sa fac un CBCT?

Tomografia computerizata este folositoare in multe ramuri ale stomatologiei (in planificarea tratamentelor implantare, endodontice, chirurgicale, ortodontice ), in ORL sau chirurgie maxilo-faciala.
Daca nu sunteti sigur de ce ati fost rugat sa faceti o tomografie computerizata, va sfatuim sa intrebati medicul referant.

Cum arata CBCT-ul la final?

Examinarea CBCT ofera imagini tri-dimensionale, dupa volumul ariei scanate. Dimensiunea volumului depinde de scaner si de necesitatile clinice ale cazului dvs. Imaginile vor fi vizualizate pe un calculator, de catre medicul dvs, pentru planificarea tratamentului.

De ce radiografiile obisnuite (2D) nu sunt intotdeauna indeajuns pentru medicul stomatolog?

Doar medicul va poate raspunde la aceasta intrebare, specific situatiei dumneavoastra! Radiografiile dentare obisnuite sunt bi-dimensionale (2D) si plate. Zona maxilo-faciala a fetei este tri-dimensionala, asadar imaginile bi-dimensionale nu vor oferi medicului informatii detaliate si exacte despre zona de interes.

Unde pot merge pentru un CBCT?

Pentru efectuarea unui CBCT dentar (in cazul in care nu se poate realiza la medicul stomatolog) puteti apela la centrele de radiologie si tomografie dentara precum DigiRay.

Care este procesul de realizare al unui CBCT?

In functie de tipul de echipament, veti fi pozitionat in picioare sau sezand si va trebui sa ramaneti nemiscat pe toata durata expunerii care dureaza 11 secunde. Asistentul radiolog va folosi de obicei un suport pentru frunte si barbie, sa se asigure ca nu va miscati. Astfel, veti fi pregatit pentru realizarea CBCT-ului.

De obicei, asistentul radiolog realizeaza o imagine de verificare pentru a stabili acuratetea zonei de interes, inainte de inceperea expunerii. Dupa realizarea imaginii de verificare, va incepe expunerea propriu-zisa. Aparatul se va misca circular in jurul capului, insa nu va va atinge. Dupa ce expunerea a luat sfarsit, veti fi rugat sa luati un loc pe scaun, pana imaginile sunt verificate de catre personal.

Cat timp dureaza o expunere CBCT?

Expunerea in sine dureaza aproximativ 11-20 de secunde, dar de cele mai multe ori, pregatirea si pozitionarea fac ca intreg procesul sa ajunga la aproximativ 20 minute.

Cum trebuie sa ma pregatesc inainte de expunere?

Daca aveti bijuterii/obiecte metalice (cercei, lantisor, piercing, etc.), trebuie inlaturate inaintea expunerii. Uneori, trebuie sa inlaturati si proteza dentara, daca este cazul.

Ar trebui sa ma ingrijoreze doza de radiatii la care sunt expus?

Nu. Insa, expunerile CBCT trebuie recomandate de catre medicul stomatolog, dupa cazul fiecarui pacient. Dozele de radiatii folosite la CBCT sunt mult mai reduse decat cele folosite la CT-ul medical. Mai multe informatii despre dozele de radiatii gasiti pe http://digiray.ro/pentru-pacienti/despre-radiatii.html

Cum pot obtine mai multe informatii?

Mai intai de toate, trebuie sa discutati cu medicul stomatolog. El este cel mai in masura sa va explice situatia in care va aflati. De asemenea, pe site-ul nostru gasiti informatiile necesare despre tehnologia CBCT si dozele la care sunteti expusi in cadrul invetigatiilor radiologice.

Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna experienta de vizitare. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.
Mai Mult...